Video editori -kilpailijat
Olemme seuranneet tarkkaan alan kehitystä viimeisen kolmen vuoden ajan ja analysoineet jokaisen viidestäkymmenestä kansainvälisestä kilpailijasta. Tässä pahimmat kilpailijat:
Biteable
Reevio
AdLaunch
Viddyoze
Promo
Biteable –
hallinta pettää heti kättelyssä
Biteable on kovin kilpailija, käytössä on kohtalaisen laaja materiaalikirjasto jossa sekä elävää grafiikkaa että videota. Suurin osa templateista on pullistelua ja rakentuu muutaman kuvan pinnallisiin ja humoristisiin julistuksiin. Yrityskäyttöön löytyy silti jotain:
Näihin Explainer videoihin saa ladattua mukaan vain still kuvia, ei omia videoita lainkaan.
Erittäin hidas editori, pelkkä tekstin muuttaminen kestää 10 sek eikä video soi – videon esikatselua ei ole. Resoluutio ei ole FullHD vaan 720p HD TV. Tekstin muokkaus on alkeellinen, fonttikokoa ei voi vaihtaa. Tekstin rivinvaihtoa ei voi hallita vaikka kuinka yrittää. Myöskään tekstin ajoitusta ei voi mitenkään hallita, kaikki on samaa pakkopullaa rytmillisesti.
Oikeasti tätä käyttäessä käy juuri niin kuin kaikilla muillakin kilpailijoilla – kuvia vaihdellaan ja tekstiä muokataan, mutta elokuvallinen kerronta – rytmi ja tunnelma, mukaansatempaava ote – se katoaa kokonaan. Erityisesti tässä Biteablessa tämä hallitsematon ja töksähtelevä tunnelma korostuu koska ei ole mitään esikatselua videossa.
Reevio
Stillkuva pohjaisia templateja, joissa fontit ja grafiikka hyppivät sinne tänne koko ajan. Periaatteessa vain yhden kuvan templateja, joita on niputettu peräkkäin kymmeniä jotta saadaan vaikutelma pidemmästäkin templatesta.
Idea on enemmänkin esittää yksi sana yhden videokuvan päällä ja pitää vauhti kovana. Templatet ovat lähinnä tyylikkäitä pyöriviä jättimäisiä fontteja ja hipstereitä surffaamassa. Eli tässäkin pyritään saamaan lifestyle bloggaajat ja vloggaajat innostumaan.
Omia videoita voi lisätä ja tekstejä muuttaa, mutta mitään ”ohjattua” kerrontaa ei ole.
Juonetonta hypeä
3d objekteja on, siinä mielessä haastava kilpailija. Samoin pop henkisiä siirtymä efekti templateja, jotka ovat jo aika paha kilpailija mutta onneksi hengeltänsä hyvin hipster & jenkki hype tyylisiä. Näissäkään ei ole mitään juonta mutta siirtymät ovat tyylikkäitä.
AdLaunch –
olemattomat templatet
Uusi tulokas AdLaunch oli esillä Slush 2017:ssa. Tarjoaa templateja sekä stock-kuvastoa. Templatet ovat käytännössä olemattomia, vaikka niitä mainostetaan heti sivuilla ikäänkuin “featurena”.
Käyttöliittymä oli todella tyly ja se peitti videon. Samoin musiikkia valittaessa homma nyki ja pätki ärsyttävästi. Tuli suttuinen ja hätäinen olo. Kun otin oman fontin käyttöön, se piti copy pastella viedä jokaisen titlen päälle, jotta sain saman tyylin. Teksteille ei ole mitään animaatiota, ne vain ovat videon päällä. Köyhää.
Ei anna pitää tekstitöntä clippiä vaan pakottaa siihen aina uudelleen tekstin.
Täysin keskeneräinen tuote ja jättää kaiken luovan vastuun, sekä sisällönkerronnan käyttäjän harteille.
Hienosti paketoitu tuote joka tuottaa pettymyksen jos jotain pitäisi oikeasti luoda.
Viddyoze – 15 sek tunnareita
Puhtaasti logojen animointiin keskittynyt sovellus. Muutaman sekunnin mittaisen tunnus-animaatioita sekä “call to actions” plansseja.
Teknisesti paras ja tätä pitää aktiivisesti seurata.
Viddyoze business on suhteellisen kallis – $143 per month.
Mitään tuettua kerrontaa ei ole joten vakuuttavasta paketoinnista huolimatta tämäkin palvelu on hyvin vaatimaton jos haluaa kertoa tai esittää asiansa videon avulla.
Jähmeä slideshow yrityskäyttöön
Business templatet ovat vain slide show kuvasiirtymiä, joihin voi ladata mukaan pelkästään still kuvia ja nekin ovat vain 20 sek pyrähdyksiä.
Logon pyörittäminen futuristisen maiseman päällä on vain pieni osa kerrontaa ja jättää muut videon editoinnin asiakkaan omalle vastuulle.
Promo –
yhden kuvan mainoksia
Teknisesti kova kilpailija. Kuvakirjasto on iso, ja pitää sisällään kuvapankkien kuten gettyimages videoita.
Mutta ei mitään templateja, ei mitään runkoa tarinoille. Vain videokuva jonka päällä nököttää tekstiä. Kaikki pitää rakentaa itse käsin.
Vain still kuvia kuten logoja pystyi lataamaan liikkuvien videoiden ( kuten läppärin ruutu) sisään jos maksoi $99 kuussa. Templatet eivät ole kuin yhden kuvan 15 sek mittaisia huudahduksia tyyliin ”jokaiselle puhdasta aurinko-erengiaa!” ja drone ilmalento videonpätkä aurinkopaneeleista. Eli tämä jälleen kerran sopii erittäin lyhyisiin somevideoihin, joissa selkeästi on eniten kysyntää ja käyttöä ”kuluttaja” tasolla.
Yhteenveto kilpailijoista
Vaikka moni kilpailija on jo toteuttanut toimivan on-line editorin ja sisällyttää palveluunsa laadukkaita videokirjastoja, on silti tämä vain alkua videoviestinnässä. Todellinen palvelu ja ohjattu kerronta syntyvät aidoista, käyttökelpoisista templateista ja niitä on yrityskäyttöön tarjolla huomattavan vähän ja laadultaan vaatimattomia.
Trendi online videossa 2019 neliön muotoiset somevideot jotka kestävät vain 15-20 sek ja sisältävät pari kolme pointtia. Ihmisillä ei ole aikaa eikä kärsivällisyyttä pysähtyä pidemmäksi aikaa videon pariin selatessaan loputonta uutisvirtaansa.
Silti tarvetta pidempikestoiselle ja syvemmän kerronnan mahdollistavalle esittely ja yrityvideolle on – sen todistavat jo kiinnostus CineLatea kohtaan Allto yliopistolla ja Nokialla.
Tähän markkinarakoon Cinelate pystyy lyömään, ja tarjoamaan mallin videojulkaisu-alustasta joka antaa myyjille jotain todellista uutta ja kiehtovaa. Mainostoimistot saavat tästä todelliseen, hallittuun ja ammattimaiseen tarinankerrontaan sopivan julkaisu-alustan. Samalla meillä on mahdollisuus viedä maailmalle kotimaista pitkälle hiottua video-designia.
Pahimpien kilpailijoiden lisäksi olemme käyneet läpi kaikki markkinoilla olevat on-line editorit. Tässä alla linkki yksityiskohtaisiin testituloksiin ja analyyseihin kaikista kilpailijoista: